Skip to main content
Labo Rigo
© 2023 - Labo Rigo - Alle rechten voorbehouden

Onderzoeksgebieden

Corelab: chemie en immunochemie

Het corelab vormt het kloppend hart van ons laboratorium. Onze high-tech automatenstraat zorgt dagelijks voor een snelle, kwaliteitsvolle analyse van een zeer groot aanbod aan ‘routine’-parameters in serum, plasma, urine en vochten.
Enerzijds gaat het om een groot aantal chemie parameters zoals glucose, levertesten (o.a. AST, ALT, GGT), lipiden (o.a. cholesterol, HDL, triglyceriden), nierfunctietesten (o.a. creatinine, ureum) en ionen.
Anderzijds gaat het om immunologische testen waarbij hormonen, serologische parameters, geneesmiddelen, tumormerkers, allergietesten, immunoglobulines en drugs bepaald worden.

Hematologie & Stolling

Naast routine hematologische bepalingen op perifeer bloed worden op deze afdeling ook immuunhematologische onderzoeken (bloedgroep en bloedgroep-antistoffen), flowcytometrie, screening op hemoglobinopathieën en diagnostiek van malaria uitgevoerd.
Ook de evaluatie van de bloedstolling zoals bij de opvolging van therapie met orale anticoagulantia en diagnostiek in het kader van stollingsstoornissen maakt deel uit van deze afdeling.

Microbiologie

Op de afdeling microbiologie wordt onderzoek gedaan naar micro-organismen die infectieziekten veroorzaken, zoals bacteriën, virussen, gisten, schimmels, parasieten, …
Het enten van voedingsbodems, de identificatie en gevoeligheidsbepalingen van deze micro-organismen is zoveel als mogelijk geautomatiseerd. Op die manier is de antwoordtijd aan onze artsen zo kort mogelijk.

Immunologie

De afdeling immunologie omvat o.a. infectieuze serologie en auto-immuniteit.
De afdeling immunologie zorgt voor de bepaling van antistoffen in het kader van de diagnostiek van infectieuze aandoeningen, niet-infectieuze of auto immune aandoeningen. Daarnaast staat ze ook in voor de analyse van immuunglobulines en hun bijhorende subklassen, specifieke eiwitten en eiwitpatronen en iso-enzymen.

Toxicologie

De courante drugstesten worden in Labo Rigo uitgevoerd. 
De meer gespecialiseerde testen (bvb. onderzoeken zware metalen, solventen ...), of minder courante testen worden doorgestuurd naar onze hoofdvestiging AML in Antwerpen.

Moleculaire biologie

Een aantal PCR-testen worden in Labo Rigo uitgevoerd, zoals SARS-CoV2, Influenza en RSV.
Andere PCR-testen, evenals NIPT testen, worden doorgestuurd naar onze hoofdvestiging AML in Antwerpen.
Het labo AML heeft een bijzondere specialisatie in een HPV-genotypering en heeft een in-house ontwikkelde high-throughput quantitatieve HPV-assay ontwikkeld. Deze unieke test wordt gebruikt in de dagelijkse diagnostiek, maar ook in klinische studies. De meerwaarde van deze test is ook opgemerkt door Sciensano en heeft daarom het labo AML de status van Nationaal Referentiecentrum voor HPV gegeven.

Niet-gynecologische cytologie/Cervixcytologie

Niet-gynecologische cytologie wordt doorgestuurd naar het labo anatomopathologie van het ziekenhuis Noorderhart in Overpelt of naar onze hoofdvestiging AML in Antwerpen.
Cervixcytologie wordt doorgestuurd naar onze hoofdvestiging AML in Antwerpen.
Het labo AML combineert als enige laboratorium in België routinematig voor iedere cervixcytologie een HPV typering en een cytologie met een verhoogde gevoeligheid als gevolg.
De afdeling cytologie van het labo AML verwerkt jaarlijks > 100.000 cervix preparaten en is hiermee een sterke speler in het veld van de preventieve gynaecologische geneeskunde.

Samenwerking met AML in Antwerpen

De minder courante testen worden praktisch allemaal door ons moederlabo AML in Antwerpen uitgevoerd. Door de innige samenwerking met meerdere transporten per dag en volledige elektronische rapportage tussen beide laboratoria is de doorlooptijd tussen staalname en resultaat (TAT) tot een minimum beperkt.